About QiBossa

ARTIST STATEMENT

"Var modig nog att vara ditt unika jag."

Lisa Lundberg är en konstnär som främst arbetar med olja eller blyerts, och skapar fantasikvinnor och varelser som manifesterar sig i hennes sinne regelbundet.

Hon övertygad om att fantasi och drömmar är fundamentalt viktiga för allt vi gör och utgör själva utgångspunkten i allt hon skapar. Hennes övertygelse är att det är vår nyfikenhet och förmåga att fantisera som kan hålla oss friska genom den bergochdalbana som kallas livet.

Var och en av oss har brister och egenheter för oss och det är det som gör oss intressanta. Det är där vi hittar glädjen, humorn men också sorgen och ilskan - det ena kan inte exsistera utan det andra. Om vi slutar vara så nervösa så kan vårt fulla känsloregister och alla våra knepigheter utgöra en oändlig källa till humor, kreativitet och förundran. Utan mörker finns det heller inget ljus. 

Det finns en realism i hennes konst och Lisa böjer sin realism till att inkludera hennes udda humor. När man fantiserar ger realismen Lisa hennes törst efter detaljer och det är omfattningen av alla detaljer som skapar den tredimensionella känslan i hennes konst.

 

OM QIBOSSA

Lisa Lundberg föddes 1983 och växte upp utanför den lilla byn Askersund. Konst och berättelser har alltid funnits i hennes liv med föräldrar som regelbundet tog henne till teatrar, konstutställningar och museer. Favoriterna var alltid olika karaktärer av nordisk folktro som alltid kändes närvarande för henne när hon växte upp i skogen och hon tillbringade så mycket tid som möjligt utomhus. Säsongsförändringar med sin egen livskrets fascinerade henne och hösten var storfavoriten, ett intresse som exploderade under hennes sena tonår som kolliderade med den gotiska kulturen.

Även om konsten var en stor del av hennes liv vågade hon aldrig gå in på en konstutbildning utan försökte hitta en "riktig karriär" istället. Även om genom många utbildningar och anställningar som administratör och projektkoordinator, var det enda konstanta som alltid tycktes dyka upp konsten. Hon har gjort en hel del illustrativa uppdrag genom anställningar och som sidoprojekt och efter ett tag stod det klart att det var det hon uppskattade mest i sitt jobb. 2012 fick hon diagnosen multipel skleros och var tvungen att ägna mer uppmärksamhet åt sitt välbefinnande. 2016 startade han QiBossa som en sidoinkomst och sedan dess har företaget tagit allt mer tid. År 2021 tog hennes hälsa en vändning till det sämre och hon insåg att hon inte hade ägnat alltför mycket uppmärksamhet åt det alls och på grund av det började hon 2022 fullfölja drömmen om att vara artist på heltid.

Vi måste alla vara uppmärksamma på vår hälsa och verkligen erkänna vad som är bra för oss. En sak är dock väldigt tydlig, det som fungerar för en person är inte nödvändigtvis vad som fungerar för den andra. Det som fungerar för mig är konst och jag kan inte leva utan den, hur mycket jag än försöker.

 

UTSTÄLLNINGAR

Rådhuset i Askersund, 25 april - 15 maj

Kulturstugan i Karlsborg 9-10 oktober 2021

Konsthallen Hamnmagasinet, Askersund 3-9 augusti 2020

Konsthallen Hamnmagasinet, Askersund 8-13 augusti 2017

 

GRUPP UTSTÄLLNINGAR

Norra Vätterns Bild & Formkonstnärer, Konstrundan 2016 – 2023

Norra Vätterns Bild & Formkonstnärer, Höstsalong 2016 – 2023

Jurerad konstutställning, Konsthallen Hamnmagasinet, Askersund 2016

 

OFFENTLIG KONST

Skulpterade en minnestavla av Jonas Hallenberg på uppdrag av Hallaryds byarådsförening. Gjuten i brons av Lönnbergs gjuteri och placerad centralt i Hallaryd.

 

UTBILDNING

Kutlurledarprogrammet med en kandidatexamen i Konstvetenskap, Växjö Univeristet

Konst 1, Växjö University